Exili a Elba

19
/ Ene
Viernes
2018

Exili a Elba

Venue
Alfa en Viu
Time
10:00 pm

Sense abandonar el caràcter renovador i sincer, el 3r àlbum d’Exili a Elba (“Deus Ex Machina”) està gestat des d’una òptica pop i, fins a cert punt, folk. Seguim escoltant els riffs de guitarra que fins ara els havien caracteritzat i la importància del groove americà, però aquí ens han volgut mostrar també cançons properes, sensibles, delicades, com si per fi haguessin perdut la por a despullar-se davant del públic, la por a mostrar les seves vulnerabilitats. En aquest disc es deuen a les seves cançons i es nota com han sigut capaços de donar-li a cada una d’elles el matís que necessitaven.
Hi trobem més presència de so orgànic i de fins arpegis de guitarra acústica. Gran part del pes emocional recau en les veus: fràgils melodies, gran quantitat de segones veus que dibuixen elegants armonies i la presència (gens anecdòtica) de fragments rapejats.
És el disc més evocador d’Exili a Elba. Evoca imatges, paisatges, emocions. I gaudeixen fent-nos pensar en la inevitable aletorietat de les nostres vides, no sempre (per sort) previsibles.

I d’aquí ve el títol del disc. Deus Ex Machina és un element, personatge o força externa que, sense cap lògica interna acaba resolent la història. I si ens imaginéssim l’ús d’aquest recurs a la vida real? A “Un home amb molta sort”, Exili a Elba juguen amb aquesta idea i descriuen un personatge que tot li surt bé. I no és per l’esforç, o la dedicació, és simplement per sort. L’atzar i la sort són elements que ens serveixen de fil conductor per enllaçar les cançons que integren aquest tercer treball dels barcelonins. Les històries expliquen situacions reals, banals i petites, i se’n ressalta la seva màgia; els petits moments de felicitat del dia a dia; les victòries; els fracassos; les fugides, les trobades. Així aconsegueixen que les cançons comparteixin aquesta capacitat d’emocionar-nos des de la simplicitat i la sinceritat.